Islamiat General Knowledge MCQs With Answers

Islamiat General Knowledge MCQs With Answers
If you were in search of getting a list of most important Islamiat General Knowledge MCQs With Answers than here is your destination.

We have put together a greatest list of up to 115 Islamiat General Knowledge MCQs With Answers right below to help you gain good marks in test papers and you can also read these Islamiat General Knowledge MCQs With Answers to get general knowledge of Islamiat and be a good Muslim with having sufficient info about Islam.

No need of PDF books or Urdu MCQs for Islamiat and any testing services from CSS, FPSC, GAT, PTS, NTS, PMS and any other when you can read them right below and without any waiting.

Question: 1. On Judgement Day (Last Day of World), what will be asked first?
Answer: Namaz
Question: 2. How many times word Zakat is used in Makki Surahs (in Quran)?
Answer: 22 times

Question: 3. What is the rate of usher for canal irrigated Zameen?
Answer: 5 per cent or 1/5

Question: 4. Who are not entitled to get Zakat?
Answer: Parents, Husband, wife and children

Question: 5. What is the 4th Rukn (pillar) of Islam?
Answer: Roza (fasting)

Question: 6. How many Arkan Roza has?
Answer: Three, to restrict eating, drinking and sexual intercourse

Question: 7. What are the objectives of Roza?
Answer: Taqwa, Zabti-Nafas, Shukar

Question: 8. What we say to 1st Ashra of Ramzan?
Answer: Rehamt-ka-Ashrah

Question: 9. What we say to 2nd Ashrah of Ramzan?
Answer: Maghfrat-ka-Ashrah

Question: 10. What we say to 3rd Ashrah of Ramzan?
Answer: To get rid of Hell’s fire

Question: 11. From which Prophet’s age Hajj was started?
Answer: Hazrat Ibrahim

Question: 12. Describe the Arkaans of Hajj
Answer: There are 2 Rukns, Stay at Arafat and Tawaaf-e-Kabba

Question: 13. What is meant by Tawaf?
Answer: To take seven rounds around Khana Kabba.

Question: 14. What to read while entering Haram Sharif during Hajj in Ahram?
Answer: Talbia (Talibiyah)

Question: 15. Which stone of Kabba wall is kissed?
Answer: Hajjar-e-Aswad

Question: 16. What is named to run between Safa and Marwa?
Answer: Sayee

Question: 17. What is said to throw stones at three spots?
Answer: Rami

Question: 18. What is Yum-ul-Tarvia and what is done on that day?
Answer: 8 Zil-Hajj, Stay at Mina

Question: 19. What is meant by Yaum-e-Arafat and what is done on that day?
Answer: 9 Zil Hajj, Stay at Arafat before Maghrib

Question: 20. What is meant by Tawaf-e-Qadoom?
Answer: First Tawaf on presence at Kabba

Question: 21. What is Tawaaf-e-Zayarat?
Answer: To offer Tawaaf between 10 to 12 dates of Zil-Hajj

Question: 22. What is meant by Tawaf-e-Wadah?
Answer: Last Tawaf before leaving home

Question: 23. What is meant by Yum-ul-Nehr?
Answer: To offer sacrifice of goats on 10 Zil-Hajj after throwing stones at Mina.

Question: 24. How many rounds are paid between Safa and Marwa?
Answer: Seven

Question: 25. In which dress Hajj is offered?
Answer: Ahram

Question: 26. What is Miqat?
Answer: Where Ahram has to put on. (A pilgrim must put Ahram before reaching a point called Miqat)

Question: 27. What is meant by Shoot?
Answer: One round around Khana Kabba.

Question: 28. Who was the Ameer-ul-Hujaj on 9th Hijri?
Answer: Hazrat Abu Baker Siddique

Question: 29. How many Sahaba were along with Last Prophet Muhammad (PBUH) during Hajj?
Answer: More than one Lac or estimated 1,24,000

Question: 30. How many camels were scarified by Muhammad (PBUH) on that Hajj?
Answer: 100 camels

Question: 31. How many camels were sacrificed by Muhammad (PBUH) with his own hands?
Answer: 63 camels and the remainder by Hazrat Ali (R.A)

Question: 32. What is the difference between Haj and Umra?
Answer: Hajj is offered between 7 to 13 Zil-Haj whereas Umra can be performed any time.

Question: 33. What is meant by Mabrood?
Answer: That Hajj which is performed to obtain the goodwill of Allah

Question: 34. What is the distinctive mark (Icon of Muslim Town) of a Muslim colony?
Answer: Mosque

Question: 35. Which is the oldest mosque on the Earth?
Answer: Kabba

Question: 36. Who is the oldest mosque builder?
Answer: Hazrat Adam (A.S)

Question: 37. Which mosque was built first of all in Islam?
Answer: Quba.

Question: 38. Who laid the foundations of Quba?
Answer: Hazrat Muhammad (PBUH)

Question: 39. Where Prophet (PBUH) did hold his court?
Answer: Masjid-e-Nabvi

Question: 40. Where was established the first Muslim University?
Answer: Masjid-e-Nabvi

Question: 41. The Prophet (PBUH) himself laboured for a mosque. what’s its name?
Answer: Quba

Question: 42. How many mosques are discussed in the holy Quran?
Answer: 4

Question: 43. The Prophet (PBUH) used to go to a particular mosque on every 17th of Ramzan. What’s the name of that mosque?
Answer: Quba

Question: 44. When was the construction of Masjid-e-Nabvi started?
Answer: 1 A.H

Question: 45. How many doors are of Masjid-e-Haram?
Answer: 25

Question: 46. The Prophet (PBUH) prayed several times for victory in the war of ditch. Name the Mosque?
Answer: Masjid Fatah

Question: 70. Literally the word “Islam” means
Answer: Submission to Allah

Question: 71. Which religion is the favourite of Allah according to the Holy Quran?
Answer: Islam

Question: 72. Which two Great Prophets prayed to Allah to become the “Ummati” of the last Prophet Muhammad (PBUH) and whose prayer was granted?
Answer: Hazrat Isa (A.S) and Hazrat Musa (A.S)….Hazrat Isa (A.S)'s Prayer was granted

Question: 73. Religion of Hazrat Adam (A.S) was
Answer: Islam

Question: 74. Fundamentals of Islam are
Answer: Five

Question: 75. What is the name of 1st Kalima?
Answer: Kalima Tayyaba

Question: 76. Kalima Shahadat is the Kalima number
Answer: 2nd

Question: 77. Kalima Tamjeed id the Kalima number
Answer: 3rd

Question: 78. Kalima Tauheed is the Kalima number
Answer: 4th

Question: 79. Kalima-e-Astaghfaar is the Kalima number
Answer: 5th

Question: 80. Kalima Rad-e-Kufr is the Kalima number
Answer: 6th

Question: 81. Number of types of faith is…….
Answer: Two (2)

Question: 82. What is the meaning of the word Allah?
Answer: Only being worth worship

Question: 83. Who is above any sort of limitations?
Answer: Allah

Question: 84. The word Tauheed stands for……..
Answer: Ahad, Wahid, Wahadaniat

Question: 85. The concept of Tauheed has been given by………
Answer: Hazrat Jibrael (A.S)

Question: 86. What is Tauheed?
Answer: Oneness of Allah

Question: 87. Which word is opposite to Tauheed?
Answer: Shirk

Question: 88. The Holy Quran considers…………..as an unpardonable sin.
Answer: Shirk

Question: 89. The Zoroastrians believe in……………….of God.
Answer: Duality

Question: 90. All h Prophets emphasized on……..
Answer: Tauheed

Question: 91. Christians believe in……………of God.
Answer: Trinity

Question: 92. Name the types of Tauheed.
Answer: Tauheed-fi-Zat, Tauheed-fi-Saffat, Tauheed-fi-Afal

Question: 93. Name the religion which denies Allah as an unknowable entity?
Answer: Buddhism

Question: 94. Which is the first belief of Islam?
Answer: The unity of Allah

Question: 95. Which is the second belief of Islam?
Answer: Prophethood

Question: 96. The Prophethood is belief in………….the Prophets of Allah.
Answer: All

Question: 97. Prophethood has been finished on the Prophet……….
Answer: Hazrat Muhammad (PBUH)

Question: 98. What is the meaning of Risalat?
Answer: To send message

Question: 99. How Prophethood is attained?
Answer: Bestowed by Allah

Question: 100. What is the meaning of Rasool?
Answer: Messenger

Question: 101. In which Surah of the Holy Quran the word “Khatimum-Nabiyyeen” is mentioned?
Answer: Al-Ahzab

Question: 102. Who is known as Rehmat-ul-Aalameen?
Answer: Hazrat Muhammad (PBUH)

Question: 103. What is the meaning of Rehmat-ul-Lil-Aalameen?
Answer: Mercy for all worlds

Question: 104. Which is the third belief of Islam?
Answer: Belief in the Angels

Question: 105. What is the meaning of Malaika?
Answer: Angels

Question: 106. How many the most exalted angels are there?
Answer: Four

Question: 107. Who is the greatest angel according to the teachings of Islam?
Answer: Hazrat Jibrael (A.S)

Question: 108. The angel is created out of?
Answer: Noor

Question: 109. What is the meaning of Noor?
Answer: Divine light

Question: 110. Who acts as Allah’s agent?
Answer: Angels

Question: 111. By how many angels each human individual is attended permanently?
Answer: Two

Question: 112. In which category Iblees lies?
Answer: Jinn

Question: 113. Who is referred in the Quran as Rooh-ul-Ameen/Ar-Rooh/Rooh-al-Qudus?
Answer: Hazrat Jibrael (A.S)

Question: 114. Who is the in charge of rain?
Answer: Hazrat Mekael (A.S)

Question: 115. Who is the in charge of provisions?
Answer: Hazrat Mekael (A.S)

NOTE: This is our own hard work to find and publish this list of importan Islamiat General Knowledge MCQs With Answers for preparing for tests like NTS and more to score highest marks.

If you are in search of more MCQs than you can comment your queries and we will love to publish new lists of best and top MCQs to help you in scoring high in test results.

No comments

Powered by Blogger.